fbpx

Contact

Misiunea mea este sa dezvolt Romania prin public speaking si vanzari.

TEDx & Keynote Speaker | Sales & Public SpeaKING Trainer

@AndreiDunuta

Sunt Andrei si am vanzarile in sange. Fie ca vrei sa-ti dezvolti echipa de vanzari sau sa convingi prin urmatoarea ta prezentare, ai ajuns in locul potrivit.

Ai avut vreodata in viata un moment in care stiai foarte bine ce ai de facut, dar iti era foarte greu sa te apuci de treaba? Sau ti s-a intamplat sa incepi o sarcina cu energie si motivatie si, pe parcurs, sa-ti fie tot mai greu sa te concentrezi asupra ei? Nu mai ai nici chef, nici energie, au plecat undeva departe, intr-un loc inaccesibil, fara sa stii exact cand si daca vor mai veni inapoi. Usor, usor increderea in tine incepe sa scada, pentru ca te simti ineficient, apar gandurile negative si … cum faci sa revii in starea de la inceput?

Comportamentul uman este influentat – si motivat – de o varietate de factori. In vreme ce unele „motivatii” sunt de natura biologica (a bea, a manca, a dormi) si sustin direct supravietuirea, altele sunt invatate sau construite. Acestea din urma sunt in controlul nostru, chiar daca uneori nu pare ca ar fi asa. E nevoie sa le tii tot timpul in priza si sa te asiguri ca nu scad in intensitate pe masura ce timpul trece. Iata mai jos 3 tehnici foarte eficiente pe care eu le aplic cu rezultate foarte bune, chiar si in momente in care motivatia pare a fi de negasit:

1. Seteaza-ti idealuri orizont. Oamenii se straduiesc sa obtina succese, iar aceaste realizari la care aspira ii motiveaza sa lupte constant. Totusi, puterea acestei motivatii sau „nevoia de realizare” poate varia mult de la o persoana la alta. Tocmai de aceea iti recomand sa iti gasesti o motivatie superioara care sa te tina constant ancorat/a, dincolo de actiunile contextuale din prezent. De exemplu, eu mi-am propus sa devin cel mai bun trainer de vanzari din Romania in urmatorii 5 ani, iar asta ma ajuta mereu cand am un moment mai putin placut. Cum? Ma gandesc “DE CE fac eu ceea ce fac acum, chiar daca uneori nu ies lucrurile asa cum le planific ?”. Eu le-am denumit simbolic “idealuri orizont” si sunt acele idealuri la care te uiti zi de zi, ca la un far calauzitor, care iti dau energie si care iti reamintesc constant pentru ce te trezesti in fiecare dimineata.

2. Gaseste-ti o motivatie interna puternica. Motivatiile oamenilor se impart in doua mari categorii: externe si interne. Motivatia adevarata si cea spre care este important sa te indrepti este cea interna, legata de valorile si de convingerile tale. De exemplu, pentru mine cele mai importante 3 valori sunt: libertatea (de a face si spune ceea ce simt, care vine, desigur, la pachet cu asumarea responsabilitatii), excelenta (dau totul pentru ca imi doresc sa fiu cel mai bun in ceea ce fac) si empatia (imi place sa ma aliniez cu ceea ce simt oamenii si sa le ofer solutii – in fond, asta inseamna vanzari, indiferent daca vorbim despre viata personala sau despre cea profesionala). Asadar, hai sa facem un exercitiu. Care iti sunt primele 3 valori? Dar cele mai importante 3 convingeri pe care le ai in legatura cu munca ta?

3. Cauta constant surse de inspiratie. Cel mai bun mod de a-ti petrece ultimele 20-30 de minute inainte de a te culca este sa citesti biografii ale unor oameni de succes. Personal, imi place sa citesc biografii ale unor oameni ca Napoleon (unul dintre primii 3 strategi ai lumii, care, desi considerat un tiran de catre dusmanii sai, a ramas in istorie pentru campaniile sale militare, studiate astazi la academii militare din toata lumea), Steve Jobs (care m-a invatat sa cred in propria mea “nebunie”), Andrew Carnegie (unul dintre cei mai buni negociatori ai lumii si omul care l-a inspirat pe Napoleon Hill sa scrie bestseller-ul mondial “De la idee la bani”). Voi reveni cu un post detaliat despre acest subiect.

Este esential sa-ti “alimentezi” in mod constant creierul cu informatii pozitive, cu reusite ale altor persoane, pentru ca astfel vei incepe sa crezi si tu ca poti realiza orice iti propui. Alternativ, in locul biografiilor, poti citi carti sau poti asculta programe de dezvoltare personala (mie imi plac Zig Ziglar sau Dale Carnegie), care au acelasi scop, acela de a te ajuta sa iti cresti increderea in tine, sa iti mentii un nivel ridicat de motivatie si optimism si, nu in ultimul rand, sa iti ofere sfaturi si metode pentru a-ti atinge mai usor obiectivele. Cand iti dai seama ca alti oameni au reusit inaintea ta, de multe ori in conditii mult mai grele, fara a avea la dispozitie resurse importante, incepi sa vezi provocarea ta cu alti ochi. Si, mai important de atat, sa te raportezi diferit, de pe o pozitie de putere la ea. Pastrarea motivatiei este o provocare constanta pe care fiecare dintre noi trebuie sa o trateze cu atentie si grija. Inseamna sa te cunosti foarte bine pe tine si sa stii pe ce butoane sa apesi ca sa-ti oferi noi “infuzii” de energie si optimism. Tu ce tehnici de automotivare folosesti si cum ai descoperit “butoanele” pe care sa apesi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *