Obiective sau dorinte? Un secret pentru obiectivele tale pentru 2015

Postat pe 2 ianuarie 2015 de Andrei Dunuta
Obiective sau dorinte? Un secret pentru obiectivele tale pentru 2015

“Telurile trebuie sa fie clare, simple si formulate in scris. Daca nu sunt scrise si nu le recitesti zilnic, atunci nu sunt teluri in adevaratul sens al cuvantului. Atunci nu sunt decat niste dorinte.”(Robert Kiyosaki).

Cu acest gand incep acest articol despre setarea obiectivelor, in acest moment special din an in care fiecare dintre noi simte ca primeste o noua sansa de a o lua de la capat. De la 1 ianuarie, totul se reseteaza si pornim la drum din nou. Iar definirea obiectivelor este punctul de plecare al oricarei MARI realizari. Ceea ce iti propun acum este o abordare un pic diferita fata de cea clasica, prin care iti poti realiza mult mai usor orice obiectiv relevant pentru tine.

Cu ceva timp in urma, pe cand faceam parte din echipa Citibank, am participat la un training despre cum sa iti stabilesti corect scopurile. Acolo am aflat despre acronimul SMART. Cu siguranta stii despre el. Mi s-a parut o metoda ingenioasa de a formula un scop. Fiecare litera din acest acronim vine de la o caracteristica pe care ar trebui sa o aiba fiecare tel in parte. Iata-le, pe scurt, semnificatia:

Specific = obiectivul trebuie sa fie bine definit, concret, punctual.
Masurabil = obiectivul trebuie sa ofere posibilitatea unei analize, a unei masuratori, a
deteminarii progresului.
Accesibil = obiectivul trebuie sa poata fi atins, realizabil (dar nici prea usor de atins, pentru ca atunci nu te mai stimuleaza).
Relevant = sa fie ceea ce iti doresti, sa conteze pentru tine.
Temporal = sa aiba un timp in care sa fie realizat (deadline).

In afara de acest acronim, mai exista unul, pe care l-am aflat dintr-un film de comedie, legat de stabilirea obiectivelor: K.I.S.S (Keep It Simpe, Stupid). Cu alte cuvinte, defineste-ti telurile cat mai clar si mai simplu cu putinta, caci stii cum e, daca nu il poti explica unui copil de 6 ani, inseamna ca nici tu nu il stii suficient de bine.

Inca de la training mi-am dat seama ca acest SMART poate fi si mai…SMART, insa nu stiam exact cum la momentul respectiv. In timp, am stat de vorba cu multi oameni de calitate si am ajuns la o concluzie ce mi-a schimbat modul de a privi realizarea obiectivelor.

Intrebare ajutatoare: Oare este posibil ca un lucru sa fie specific, dar sa nu fie masurabil? Putin probabil 🙂 Este cumva redundant ca “Specific” si “Masurabil” sa fie separate in acronim.

Din punctul meu de vedere, ceea ce lipseste din acest SMART este cel mai important element in realizarea unui obiectiv: Motivatia. Ea nu este acelasi lucru cu Relevanta, dar merg foarte bine impreuna. Nu se exclud, se completeaza. De cate ori nu ti s-a intamplat sa conteze un lucru pentru tine, dar sa nu fii motivat sa il faci?

Practic, motivatia raspunde celei mai simple si puternice intrebari de pe Pamant: “De ce?”. Foarte putini cunosc adevarata putere a acestei intrebari. Oamenii cumpara motivul pentru care facem ceea ce facem si nu ceea ce facem. Deseori ni se intampla sa ne apucam de realizarea unui obiectiv important si, pe parcurs, sa ne surprindem ca ne intrebam de ce “trebuie” 🙂 Ti s-a intamplat vreodata? Daca da, e cazul sa te opresti si sa cumperi cu adevarat motivul pentru care faci ceea ce faci.

Astfel, punand totul cap la cap, avem un SMART mult mai smart: Specific (si masurabil), Motivant, Accesibil, Relevant, Temporal.

Si acum, sa trecem la treaba! Tu ce-ti propui sa faci in 2015? (trece mereu prin filtrul: pentru TINE, asa cum vorbeam in articolul anterior). Asta va insemna sa-ti spargi propria arie de confort si sa te concentrezi pe ceea ce ti-ai stabilit. Si da, nu e usor. Zig Ziglar povestea ca, in primele 3 saptamani ale fiecarui an, gasea cu greu un loc de parcare la sala de sport. De ce doar in primele 3 saptamani? Ce se intampla dupa aceea cu oamenii? Cam atat dura motivatia lor. Desi obiectivul nu se schimbase, nu mai aveau aceeasi dorinta de a-l indeplini. Fie dadeau de greu sau de rutina, fie nu-si mai doreau suficient de mult ceea ce isi propusesera initial. Iata de ce o definire SMART motivanta este importanta: iti va da impulsul de a iesi pe usa chiar si atunci cand ai avea o mie de motive sa nu o faci.

Trimite mai departe:

Lasa un comentariu


1 comentariu la acest articol Excelent articol si ar merita citit la inceput... de fiecare luna :) Sunt sigur ca indiferent de acronimul format, lista de dorinte realizabile si setarea obiectivelor fac parte din obisnuintele oamenilor de succes. Si inca ceva... in cazul meu daca nu am afisata lista... pur si simplu imi este deviata atentia de la obiectivele mari. Asa ca, aceste liste sunt mai utile daca sunt printate si afisate! Succes!

Articole asemanatoare

Ce am invatat din experienta TEDx?
Intinde-te si inchide ochii. Imagineaza-ti cel mai important discurs din viata ta. Prezentarea e pregatita, dictia e pusa la punct, simti energia ce vine din sala. Urci pe scena. Ai emotii si ...
14 iunie 2018
De profesie? OM.
De curând, am început un proiect de public speaking într-o companie multinațională ce va dura cinci luni. Acolo organizăm traininguri de vorbit în public, sesiuni interne de tip TED unde sunt abordate ...
Cuvintele unui om… fără cuvinte
Există multe contexte în care poți rămâne fără cuvinte, cum ar fi atunci când primeşti o veste bună şi nu ai puterea de a exprima cât de fericit eşti. Sau atunci când ...

Recomand

Sorteaza dupa tag-uri


abundenta financiara(1) actioneaza(1) adevar(1) adevaruri dure in public speaking si vanzari(1) alin comsa(5) ancora emotionala(1) ancora in trecut(1) andrei da mai departe(1) andrei dunuta(7) andreidunuta.com(1) audienta(1) autenticitate(2) autosabotare(2) bani(1) bogatie(1) brand personal(1) Campanie(1) captarea atentiei(2) captarea audientei(2) ce vor barbatii(2) cea mai frumoasa zi din viata ta(1) charisma(2) competitie(1) comportament charismatic(1) comportament magnetic(1) comportament masculin(1) comunicare eficienta(2) concurs(1) convingeri(1) crezi in visele tale(1) cum captez a(1) cum captez atentia publicului(1) cum sa captez atentia publicului(1) curs de time management(1) decalogul bucuriei(2) dezvoltare personala(1) discurs(6) discurs public(14) dor de tine(1) eficienta(1) esec(2) evaluare(1) eveniment gratuit(1) eveniment-concurs(1) execitiu(1) fapte(1) fericire(1) identitate vizuala(1) incredere in sine(1) infrangeri(1) inspiratie(2) institutul cultural roman(1) jurnal de fapte(1) KISS(1) limite(1) magnetism(1) memorabil(1) milionar(1) mindset(1) motivatie(2) motivatie tu traiesti sau supravietuiesti; gandeste diferit(1) NLP(3) not to do list(1) nu am venit sa tin un discurs(2) nu mai amana(1) nu renunta niciodata(1) obiective(5) obiectivele trebuie sa fie motivante(1) organizare(2) pentru ce sunt recunoscator(1) potential maxim(1) premiera(1) presentation skills(2) pretuieste timpul(1) prezent(1) productivitate(2) psihologie masculina(2) public speaking(26) relatii emotionale inteligente(1) relatii inteligente(1) rezultate(1) sales(3) scuze(1) self trust academy(7) selftrust academy(1) smart(1) speaker(3) speaker de succes(2) speaker de top(1) speaker memorabil(1) speech(4) speech memorabil(3) stapanirea emotiilor(2) storytelling(1) strategie(1) strategii(1) t harv ecker(1) teluri(1) time management(3) timp(1) timp cu mine(1) timp liber(1) timpul inseamna viata(1) to do list(2) tony robbins(1) Totul pe O Carte(2) traieste acum(1) Trainer(1) unleash the power within(1) valori(1) Vanzari(15) viata(1) victorii(1) vocea romaniei(1) vorbesc in public(1) vorbit in public(2) who`s king in public speaking(5)

Newsletter Powered By : XYZScripts.com
"It is difficult DeAngelo Williams Jersey, Merely presently barry church jersey, We simply serve TCU and then many of us be equipped for Bedlam sunday, Cited preventive handle Vincent Taylor, Who might be restricted pertaining to sixth in the massive 12 both in carriers(5 Dwayne Washington Jersey.5) Along with takes up on lowering(9.0). "Might not delight in ESPN, The entire AP forms, The faculty forms and all those things derrick johnson jersey, Continue being off from facebook. It's tough, And yet to concentrating, That must be you need to do,. Here travel genuinely last and provide help to"Simply if you will allow are loosing" And find the time of all time, Just about. Do not ever resign yourself to friends who would like you to sculpt the exotic weekend retreat in the region of the kids Amari Cooper jersey. Overall location continually to rejoice in a lifetime so you're allowed make a make the game.