fbpx

Contact

Misiunea mea este sa dezvolt Romania prin public speaking si vanzari.

TEDx & Keynote Speaker | Sales & Public SpeaKING Trainer

@AndreiDunuta

Sunt Andrei si am vanzarile in sange. Fie ca vrei sa-ti dezvolti echipa de vanzari sau sa convingi prin urmatoarea ta prezentare, ai ajuns in locul potrivit.

Saptamana trecuta am vorbit pentru a doua oara in fata a peste 800 de persoane, la cea de-a doua editie a evenimentului Self Trust Academy – „Adevaruri Dure in Public Speaking si Vanzari”.  Am simtit chiar mai multa emotie decat prima data, iar aceasta emotie ne-a condus chiar si la o premiera pentru mine si Alin: primul nostru selfie cu publicul nostru drag 🙂

La finalul evenimentului, cand oamenii veneau sa ne stranga mana, multumindu-ne pentru 3 ore valoroase, am avut o relevatie: evenimentele noastre nu sunt doar despre public speaking. Dincolo de faptul ca noi ii invatam pe oameni sa tina un discurs in public, ii invatam, de fapt, sa traiasca. Si asta pentru ca public speaking-ul inseamna un mod de a trai, iar felul in care tratezi un speech spune foarte multe despre felul in care tratezi viata in general. Principiile pe care noi le promovam in public speaking se aplica si in viata ta de zi cu zi.

De asemenea, inspirat de blog post-ul Cosminei Grigore, unul dintre Cursantii nostri Vedeta, am realizat ca aceasta conferinta schimba modul de a vedea lucrurile pentru oameni. Cosmina a scris atat de frumos in postul ei: „14 Adevaruri dure in Public Speaking si Vanzari mi-a dat aripi si incredere. Am plecat de acolo sigura ca merit, pot si se va intampla.”

Asadar, vreau sa iti impartasesc cateva lucruripe care le-am invatat in public speaking, si care, de fapt, se aplica oricand:

1.     Primul client pe care trebuie sa-l convingi esti chiar tu. Greseala pe care o fac cel mai des speakerii, atat la cursuri, cat si la evenimente, este ca nu s-au convins pe ei inainte de ideile pe care vor sa le ofere oamenilor. Invata sa vorbesti din inima si nu doar din minte, pentru ca este important ca subiectul tau sa atinga oamenii la nivel emotional, nu doar rational. Daca subiectul nu este unul care te pasioneaza, gaseste acel unghi din care sa poti trezi emotie. Care e partea speech-ului cu care rezonezi la nivel emotional? Orice subiect are cel putin un unghi din care sa-l poti traduce de la nivel mental la nivel emotional. Alege sa livrezi doar acea parte! Less is more. Si nu doar in speech.

2.     Foloseste umorul. Umorul este unul dintre „pasapoartele” pe care viata ti le ofera si ar fi bine sa-l folosesti. Daca vei analiza speech-uri de top, vei vedea ca mare parte din ele contin acest ingredient magic. Umorul este un avantaj pentru orice speaker care il are. Vrei sa afli daca ai umor? Fa un top 10 cu oameni pe care ii apreciezi si roaga-i sa-ti spuna sincer daca ei considera ca tu ai umor in general.

3.     Este o mare diferenta intre „ce” livrezi si „cum” livrezi. Daca esti un bun profesionist, asta nu te face automat un bun speaker. Aceasta este o capcana in care cad multi experti, care se antreneaza foarte mult sa cunoasca informatia, dar nu la fel de mult la capitolul livrare a informatiei. Iar asta in contextul in care, asa cum spun si cartile de comunicare, verbalul reprezinta numai 7% din informatie, restul fiind impactul nonverbalului si paraverbalului. Acest lucru este valabil peste tot in viata. Sa luam un exemplu din sport – daca avem un sportiv talentat, dar care nu exerseaza foarte mult, si unul care nu este cel mai talentat, dar se antreneaza intens, cel de-al doilea va avea castig de cauza. De ce? Pentru ca cel de-al doilea a pus accent pe „cum”.

4.    Asteapta-te la ce-i mai bine, pregateste-te pentru ce-i mai rau. Conteaza mult sa privesti lucrurile intr-o lumina pozitiva si sa pleci de la premisa ca oamenii au venit acolo pentru tine si chiar isi doresc sa faci o treaba buna. Respectand principiul lui Pareto, doar 20% dintre participanti cauta greseli in mod activ, restul spera din tot sufletul ca va merita timpul pe care l-au acordat. In egala masura, este important sa ai si planul B pentru orice situatie. Intr-un speech, asta inseamna sa iei in calcul fiecare reactie posibila a publicului si sa ai pregatit un discurs potrivit pentru fiecare caz.

5.   Incepe cu finalul in minte si intreaba-te care este mesajul cu care iti doresti sa ramana publicul tau. Construieste-ti speech-ul plecand de la acest final si nu invers. Van Gogh spunea foarte frumos: „Eu imi visez picturile si apoi imi pictez visul.”.

Bucura-te de fiecare moment dintr-un speech si bucura-te de fiecare moment din viata ta. Speech-ul pe care il tii este o parte din viata. Asa cum tratezi pregatirea lui, asa tratezi si multe alte lucruri din viata ta. Gandeste-te la asta! Daca vrei sa continui investitia in dezvoltarea ta personala, te astept cu drag la cursurile si evenimentele noastre viitoare. Rezerva-ti un loc din timp, cererea este tot mai mare dupa evenimentul de miercuri.

Multumiri pentru sprijin partenerilor nostri: Happy Tour, Benefit Online, Ballon Rouge, XTB Trading si Brigada de Voluntari, dar si partenerilor media: Magic FM, Rock FM, Avocatura.com, Cariere, Eva.ro, 9am.ro, Manager Express, Going-out.ro, Bucharest-guide.ro, IQads, 121.ro, Ziare.com, Business24, Psychologies si tuturor celor peste 800 de persoane prezente la eveniment. Ma inclin!

Daca vrei sa-ti imbunatatesti abilitatile de vorbit in public si sa devii un speaker memorabil, inscrie-te la cursul de Public Speaking SELFTRUST Academy, „Nu am venit sa tin un discurs”. Gasesti toate detaliile la acest link. Te asteptam cu drag!
1 Comment
  • Florin
    3:07 AM, 1 februarie 2016

    Bune Sfaturi 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *