O idee diferita pentru evaluarea de final de an

Postat pe 29 decembrie 2014 de Andrei Dunuta
O idee diferita pentru evaluarea de final de an

Stiti cum e cu finalurile de an. O parte din noi (in general, oamenii preocupati de dezvoltarea lor personala) isi iau un timp pentru ei, cand trec in revista tot ce s-a intamplat in lunile care au trecut, ce-a fost bine, ce n-a mers chiar cum s-au asteptat, isi evalueaza obiectivele si isi stabilesc unele noi pentru anul care urmeaza.

Eu vreau sa va propun astazi un exercitiu un pic diferit, apropo de acest “recensamant” pe care il fac oamenii la sfarsit de an. Iar despre planuri si obiective ne vom ocupa intr-un articol viitor.

Atunci cand sustin cursuri de Leadership personal, de Motivatie sau de Charisma, vin intotdeauna cu o propunere si, totodata, cu o provocare pentru participanti: Jurnalul de Fapte. Ce presupune sa ai un astfel de jurnal? Am sa va descriu procesul in 3 pasi simpli:

1. Cumpara-ti un jurnal pe care sa-l ai la indemana tot timpul

2. Seara, inainte de culcare, inchide tot ce ti-ar putea distrage atentia (laptop, TV, telefon) si ia-ti 20 de minute de reflectie: gandeste-te ce lucruri ai facut pentru tine in ziua care tocmai a trecut. Subliniez: pentru tine, nu pentru seful, mama sau prietenii, din obligatie sau din alte motivatii exterioare

3. In urmatoarele 20 de minute, scrie toate actiunile pe care le-ai facut pentru tine in ziua ce tocmai a trecut

Asa ca te provoc si pe tine, cel sau cea care se afla in fata calculatorului si citeste aceste randuri: fa-ti un Jurnal de Fapte.

Ce descopera oamenii cand isi fac un astfel de jurnal este ca nu e deloc usor sa gasesti lucruri prea multe pe care le-ai facut pentru tine. Asadar, 20 de minute pare o eternitate, cand tu ai un singur lucru de scris pe foaie. Scopul exercitiului este constientizarea acestui adevar, pe de-o parte: multi dintre noi facem foarte putine lucruri pentru noi. Pe de alta, obiectivul este sa ne schimbam focusul si sa strangem in timpul zilei mai multe actiuni pe care sa le putem scrie seara in Jurnal.

Poate ca pentru unii dintre voi acest exercitiu pare unul egoist. Nu e deloc asa! Ideea nu este sa faci lucruri numai pentru tine si sa-i scapi din vedere pe ceilalti, ci din contra: acest proces de introspectie te ajuta sa fii mai prezent de-a lungul zilei, indiferent daca esti singur sau alaturi de alti oameni si sa fii atent sa iei ceva pentru tine de fiecare data. De cele mai multe ori este vorba de emotii pozitive pentru ca ai reusit sa fii 100% prezent si sa traiesti clipa.

Cu acest exercitiu in minte, te invit sa te gandesti la anul care tocmai sa se incheie, sa iti iei o foaie de hartie sau sa incepi un Jurnal, intrebandu-te: Ce am facut pentru MINE in anul 2014? Ia-ti cel putin 30 de minute (sau si mai mult) ca sa notezi toate ideile care iti vin. Pot fi de la lucruri mici (acum ma culc mult mai devreme sau mananc zilnic cel putin un fruct) la lucruri mai mari (m-am apucat de alergat, am mers lunar la un curs de dezvoltare personala), din orice domeniu relevant pentru tine. Vei vedea ca, pe masura ce vei scrie, te vei simti tot mai bucuros si inspirat. La final, reciteste lista si pune-o intr-un loc vizibil, ca sa devina o ancora emotionala.

Daca vei incepe un Jurnal de Fapte, tot ce vei avea de facut la final de 2015 va fi sa recitesti jurnalul si sa subliniezi cele mai importante dintre actiuni. Te asigur, este un moment extrem de inspirational si puternic!

Trimite mai departe:

Lasa un comentariu


1 comentariu la acest articol
Cele mai bune 8 sfaturi despre Time Management pe care le-am invatat - Andrei Dunuta | Sales, Leadership Trainer & Speaker
http://andreidunuta.com/cele-mai-bune-8-sfaturi-despre-time-management-pe-care-le-invatat/
[…] comode sau obisnuite, la lucruri pe care le faci doar pentru ca altii te preseaza. In acest sens, am vorbit intr-un articol anterior despre cea mai buna intrebare pe care sa ti-o pui la finalul unei zile, ca sa te simti motivat si […]

Articole asemanatoare

Ce am invatat din experienta TEDx?
Intinde-te si inchide ochii. Imagineaza-ti cel mai important discurs din viata ta. Prezentarea e pregatita, dictia e pusa la punct, simti energia ce vine din sala. Urci pe scena. Ai emotii si ...
14 iunie 2018
De profesie? OM.
De curând, am început un proiect de public speaking într-o companie multinațională ce va dura cinci luni. Acolo organizăm traininguri de vorbit în public, sesiuni interne de tip TED unde sunt abordate ...
Cuvintele unui om… fără cuvinte
Există multe contexte în care poți rămâne fără cuvinte, cum ar fi atunci când primeşti o veste bună şi nu ai puterea de a exprima cât de fericit eşti. Sau atunci când ...

Recomand

Sorteaza dupa tag-uri


abundenta financiara(1) actioneaza(1) adevar(1) adevaruri dure in public speaking si vanzari(1) alin comsa(5) ancora emotionala(1) ancora in trecut(1) andrei da mai departe(1) andrei dunuta(7) andreidunuta.com(1) audienta(1) autenticitate(2) autosabotare(2) bani(1) bogatie(1) brand personal(1) Campanie(1) captarea atentiei(2) captarea audientei(2) ce vor barbatii(2) cea mai frumoasa zi din viata ta(1) charisma(2) competitie(1) comportament charismatic(1) comportament magnetic(1) comportament masculin(1) comunicare eficienta(2) concurs(1) convingeri(1) crezi in visele tale(1) cum captez a(1) cum captez atentia publicului(1) cum sa captez atentia publicului(1) curs de time management(1) decalogul bucuriei(2) dezvoltare personala(1) discurs(6) discurs public(14) dor de tine(1) eficienta(1) esec(2) evaluare(1) eveniment gratuit(1) eveniment-concurs(1) execitiu(1) fapte(1) fericire(1) identitate vizuala(1) incredere in sine(1) infrangeri(1) inspiratie(2) institutul cultural roman(1) jurnal de fapte(1) KISS(1) limite(1) magnetism(1) memorabil(1) milionar(1) mindset(1) motivatie(2) motivatie tu traiesti sau supravietuiesti; gandeste diferit(1) NLP(3) not to do list(1) nu am venit sa tin un discurs(2) nu mai amana(1) nu renunta niciodata(1) obiective(5) obiectivele trebuie sa fie motivante(1) organizare(2) pentru ce sunt recunoscator(1) potential maxim(1) premiera(1) presentation skills(2) pretuieste timpul(1) prezent(1) productivitate(2) psihologie masculina(2) public speaking(26) relatii emotionale inteligente(1) relatii inteligente(1) rezultate(1) sales(3) scuze(1) self trust academy(7) selftrust academy(1) smart(1) speaker(3) speaker de succes(2) speaker de top(1) speaker memorabil(1) speech(4) speech memorabil(3) stapanirea emotiilor(2) storytelling(1) strategie(1) strategii(1) t harv ecker(1) teluri(1) time management(3) timp(1) timp cu mine(1) timp liber(1) timpul inseamna viata(1) to do list(2) tony robbins(1) Totul pe O Carte(2) traieste acum(1) Trainer(1) unleash the power within(1) valori(1) Vanzari(15) viata(1) victorii(1) vocea romaniei(1) vorbesc in public(1) vorbit in public(2) who`s king in public speaking(5)

Newsletter Powered By : XYZScripts.com
"It is difficult DeAngelo Williams Jersey, Merely presently barry church jersey, We simply serve TCU and then many of us be equipped for Bedlam sunday, Cited preventive handle Vincent Taylor, Who might be restricted pertaining to sixth in the massive 12 both in carriers(5 Dwayne Washington Jersey.5) Along with takes up on lowering(9.0). "Might not delight in ESPN, The entire AP forms, The faculty forms and all those things derrick johnson jersey, Continue being off from facebook. It's tough, And yet to concentrating, That must be you need to do,. Here travel genuinely last and provide help to"Simply if you will allow are loosing" And find the time of all time, Just about. Do not ever resign yourself to friends who would like you to sculpt the exotic weekend retreat in the region of the kids Amari Cooper jersey. Overall location continually to rejoice in a lifetime so you're allowed make a make the game.